سرند گریزلی ، Grizzly Screen
سرند گریزلی ، همانطور که از نامشان مشخص می شود، سرندهای ساکن و بی حرکت هستند و مواد در اثر شیب سطح سرند و یا نیروی کمکی دیگر برروی سطح سرند جریان می یابد و طبقه بندی میشود. سطح این سرند از نوع سرندهای میله ای است و از میله های تشکیل گردیده است که به موازات هم و با فاصله ای معین از یکدیگر برروی چارچوبی مناسب نصب شده اند. میله ها در انواع گریزلی دارای مقاطع مختلفی هستند و بهتر است این مقطع ذوزنقه با قاعده بزرگتر در قسمت بالا باشد تا احتمال گیر کردن مواد در آنها حداقل برسد. جنس این میله باید از آلیاژهای مقاوم در مقابل سایندگی مثل فولادهای منگنزدار باشد. در بعضی از انواع گریزلی بهجای میله از رشته های زنجیر استفاده شده است.
میله گریزلی را معمولاً با شیبی معادل 20 تا 50 درجه قرار می دهند. هرچه این شیب بیشتر باشد، سرعت عبور و در نتیجه ظرفیت سرند گریزلی بیشتر خواهد بود، ولی بازدهی آن کاهش مییابد. جهت حرکت بار اولیه بر روی گریزلی به موازات میله ها است. بدین ترتیب حرکت قطعات برروی آن آسان تر، امکان گیر کردن آنها در فاصله بین میله ها کمتر خواهد بود.
سرند گریزلی ارتعاشی
در بعضی از مسیرهای سنگ شکنی ، سرندهای ارتعاشی (ویبره ای) جایگزین سرند گریزلی ثابت شده اند. در اینصورت سطح سرند از نوع میله ای است که مشابه سرند های ارتجاعی روی پایه های مرتجعی (فنری) نصب شده است و ارتعاشات لازم توسط حرکت خروج از مرکزی که برروی سرند قرار گرفته است، تامین می شود. این نوع گریزلی نسبت به گریزلی های ثابت دارای ظرفیت و بازدهی بیشتری است.
سرند گریزلی برای طبقه بندی دانه درشت مورد استفاده قرار می گیرد و حد جدایش آن 300 تا حداقل 20 میلیمتر است. ظرفیت آن در واحد سطح نیز زیاد است و بستگی به فاصله میله ها دارد و ممکن است به 1000 تن در ساعت به ازای هر مترمربع از سطح سرند بالغ شود. بیشترین کاربرد آن در کانه آرائی، طبقه بندی بار اولیه در مرحله باردهی به سنگ شکن اولیه است. بدین ترتیب بخشی از بار اولیه که دارای ابعاد کوچکتر از گلوگاه سنگ شکن است از آن جدا شده، باعث افزایش ظرفیت سنگ شکن میشود.
شرکت تجهیز توسعه تارتن انواع سرند گریزلی را در دو مدل و طرح گریس خور و طرح واسکازینی به مشتریان عرضه می نمائید، بهطوریکه طرح واسکازینی هرچند که قیمت تمام شده آن بالاتر است ولی هزینه های سرویس و نگهداری آنها بهمراتب پایین تر از سرند های طرح گریس خور میباشد. ضمناً در شرایط یکسان بهدلیل همین مزیت طول عمر قطعات طرح واسکازینی بیشتر از طرح گریس خور می باشد.
شرکت تجهیز توسعه تارتن با توجه به نیاز مشتریان قادر به ساخت انواع سرند گریزلی میباشد، بهطوریکه مشخصات فنی سرندهایی که بیشترین کاربرد را در معادن و صنایع معدنی دارند در جدول زیر ذکر شده است:
مشخصات فنی انواع سرند گریزلی | ||||
ردیف | نوع سرند | ابعاد | تعداد طبقه | قدرت موتور (kw) |
1 | گریزلی | 3000*1000 | 1 & 2 | 7.5 |
2 | گریزلی | 3000*1500 | 1 & 2 | 7.5 |
3 | گریزلی | 4000*1500 | 1& 2 | 7.5 |
4 | گریزلی | 5000*1500 | 1 & 2 | 11 |
5 | گریزلی | 6000*1500 | 2 & 3 | 11 |
شرح بر انواع سرند
در صنعت، در مراحل متعددی نیاز به طبقه بندی مواد است. طبقه بندی به روشهای بسیار متنوعی انجام میشود. از سرندها برای طبقه بندی مواد نسبتاً درشت استفاده می شود، زیرا بازدهی عملیات سرند کردن با کوچک شدن ابعاد ذرات به سرعت کاهش می یابد. به علاوه سرند های با چشمه های کوچک بسیار ظریف و گران قیمت هستند و چشمه های آنها نیز خیلی زود توسط ذرات مواد جامد کور می شوند. کاربرد سرندها در صنعت به طور رایج محدود به حدود میلیمتر می شود، هرچند در موارد استثنائی ممکن است به حدود 250 میکرون برسد. سرند گریزلی از ساده ترین انواع سرند هاست.
بیشترین کاربرد سرندها در کارخانه های کانه آرائی و صنایع معدنی بشرح زیر می باشد:
- جلوگیری از ورود ذرات بزرگتر از حد پذیرش سنگ شکن اولیه به داخل آن
- جلوگیری از ورود ذرات کوچکتر از گلوگاه سنگ شکن به داخل آن (که باعث افزایش ظرفیت و بازدهی آن می شود).
- جلوگیری از ورود ذرات درشت از یک مرحله خرد کردن به مرحله بعدی در مسیرهای بسته
- تهیه محصول نهائی با دانه بندی محدود
مکانیزم سرند کردن
حرکت مواد جامد بر روی سرند ، شباهت به جریان یک سیال دارد. در حین حرکت، ذرات جامد تشکیل لایه بندی خاصی را میدهند. ذرات دانه درشت در قسمت فوقانی حرکت می کنند و ذرات دانه ریز با عبور از بین ذرات دانه درشت به قسمت تحتانی منتقل میشوند و در تماس با سطح سرند قرار می گیرند. هزینه تولید و نصب سرند گریزلی بسیار پایین است.
لایه بندی مواد بر روی سرند ، امری لازم برای طبقه بندی است. برای آنکه این لایه بندی به طور مناسب انجام شود میباید ضخامت مواد موجود بر روی سرند گریزلی از حد مشخصی تجاوز نکند. این ضخامت در انتهای سرند (بخش تخلیه) نباید برای موادی با جرم مخصوص ظاهری 1.6 از 4 بربپابرو برای موادی با جرم مخصوص ظاهری 0.8 از 4 برابر دهانه سرند تجاوز کند.
در صورتی که سرند گریزلی به طور مناسب در حال کار باشد، مطابق شکل زیر لایه بندی 50 سانتیمتر ابتدای سرند انجام می گیرد. قسمت عمده مواد دانه ریز در یک سوم تا یک دوم طول سرند از آن خارج می شود. پس از آن، قسمت عمده مواد کوچکتر از دهانه سرند را ذراتی با ابعاد نزدیک به چشمه سرند تشکیل می دهند که در دو سوم تا یک دوم طول سرند ، در قسمت انتهای آن، سرند می شوند. این بخش در بیشتر موارد تعیین کننده بازدهی عملیات است.
سرعت حرکت مواد برروی سرند نیز برروی لایه بندی مواد موثر است. این سرعت خود تابعی از مشخصات ماده، مشخصات محیط سرند کردن، ضخامت بستر مواد بر روی سرند گریزلی ، مکانیزم حرکت سرند و شیب سرند است.
مکانیزم حرکت سرند گریزلی نیز بر روی لایه بندی موثر است. پارامترهای متغییر در حرکت سرند شامل جهت حرکت، نوع حرکت، دامنه و فرکانس آن هستند.
انواع سطوح سرند
نوع سطح سرند به بار اولیه، حد جدایش و کیفیت مورد نظر در عملیات سرند کردن بستگی دارد.
برای کارهای سنگین، سطح سرند گریزلی از میله های آهنی یا فولادی و یا ریل های آهنی که به موازات یکدیگر و یا فاصله مشخصی قرار گرفته اند، تشکیل شده است.
در موارد زیادی از سطوح مشیک با سوراخ های مربع، مستطیل، دایره یا بیضی استفاده می شود. گاهی از اوقات نیز به ویژه در مورد مواد دانه ریز، شامل سوراخ های طویل و شکاف مانند است. سرند های مشبک از نظر قیمت ارزانتر از سایر سرند ها هستند ولی به این علت که درصد دهانه در این نوع سرند ها نسبتاً کم است، ظرفیت سرند گریزلی نیز کمتر از سایر انواع سطوج سرندی می باشد.
انواع سرندها
انواع زیادی از سرندها در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد که می توان آنها را با توجه به طرز کارشان به سرند های ساکن و سرندهای متحرک تقسیم بندی کرد.
شرکت تجهیز توسعه تارتن رایج ترین انواع سرند را که در معادن و صنایع معدنی بیشترین کاربرد را دارد با بهترین کیفیت و پشتیبانی تولید می کند. که شامل سرند های گریزلی و ویبره ای (ثابت و ویبره ای) میباشد.
دستگاه سرند گریزلی یکی دیگر از انواع دستگاه های سرند می باشد که در صنعت به عنوان یک دستگاه غربال مواد برای تفکیک و جداسازی مواد زائد از محصول نهایی مورد نظر می باشد. سرند گریزلی در واقع نوعی سرند درشت گیر می باشد که در هر مرحله مشخص شده از فرایند جداسازی، برای تفکیک مواد با اندازه بزرگ تر به کار گرفته می شود. این دستگاه سرند با خارج کردن ذرات ریزتر از جریان سنگ معدن ورودی فرایند جداسازی سنگ دانه های بزرگ تر را به انجام می رساند. دستگاه های سرند گریزلی از سری ریل ها یا میله های موازی تشکیل شده اند اما در آن ها هیچ گونه میله عرضی وجود ندارد. درواقع در این نوع از دستگاه های سرند وظیفه جداسازی بر عهده این ریل های موازی می باشد.
عملکرد سرند گریزلی
دستگاه سرند گریزلی نیز مانند سایر سرندها برای دسته بندی و غربال مواد و به خصوص مواد دانه درشت مورد استفاده قرار می گیرد. بازه تفکیک جداسازی در دستگاه سرند گریزلی از حداقل 20 میلی متر تا حدود 300 میلی متر می باشد. ظرفیت غربال و پاک سازی این دستگاه جدا کننده در واحد سطح نیز زیاد می باشد. این ظرفیت به فاصله شبکه ها از هم بستگی دارد و می تواند به 1000 تن در ساعت به ازای هر متر مربع از سطح سرند گریزلی نیز برسد. این دستگاه جداکننده مواد بیشترین کاربرد خود را در قسمت های کانه آرایی و دسته بندی بار اولیه مواد در مرحله باردهی به سنگ شکن اولیه دارا می باشد. این فرایند به این ترتیب صورت می پذیرد که بخشی از بار اولیه که ابعاد بزرگ تری را دارا می باشد، در واقع بزرگ تر از حد مجاز دستگاه سنگ شکن می باشد پس از ترکیب مواد ورودی جدا می شود و این فرایند از گیر کردن تکه سنگ های بزرگ در دهانه ورودی سنگ شکن جلوگیری می نماید.در حالت دیگر ممکن است قطعاتی که ابعاد کوچک تری را نسبت به ورودی سنگ شکن دارا می باشند از ترکیب مواد جدا می شوند و بدین صورت ظرفیت سنگ شکن را افزایش می دهند. همچنین با این روش فرسایش دستگاه سرند گریزلی کاهش می یابد.
یک سرند گریزلی که وزنی در حدود 3900 کیلوگرم دارد، ظرفیت تولید و غربال 170 تن تا 250 تن در ساعت را دارا می باشد. در صورت دیگر اگر این سرند وزنی در حدود 5100 کیلوگرم داشته می باشد می تواند بین 250 تن تا 450 تن مواد سنگی را در طی یک ساعت تحت فرایند تفکیک و غربالگری قرار داد.
شیوه کارکرد سرند گریزلی بدین شکل می باشد که در شروع با کمک یک لودر و از طریق فیدر یا سیلوی اولیه، این دستگاه سرند باردهی می شود و سنگ دانه های درشت تر را به صورت مستقیم وارد سنگ شکن مدل فکی می کند. سرند گریزلی مقدار باقی مانده مواد وارد شده به خود یا اصطلاحا خوراک ورودی را که قطری بین 20 میلی متر تا 300 میلیمتر دارا می باشند را دانه بندی می کند. این مواد ورودی که دربازه ابعادی مورد نظر هستند توسط نوار نقاله به سایر تجهیزات مستقر در خط تولید ارسال شده و خرد می شوند.
ویژگی ها
سرند گریزلی که خود از انواع دستگاه سرند دانه بندی می باشد، دارای تفاوت های بسیاری در شکل ساختار خود و نوع و طریقه استفاده با سایر دستگاه های سرند می باشد. همچنین جایگاه قرارگیری آن در خط تولید شن و ماسه نیز با سایر غربال گرها دارای تفاوت های عمده می باشد. دستگاه سرند گریزلی دارای ویژگی های گوناگونی می باشد که یکی از مهم ترین کاربردهای این دستگاه در افزایش بهره وری و راندمان سنگ شکن فکی می باشد. در واقع سرند گریزلی با جلوگیری از ورود سنگ دانه های کوچک و شن به محفظه خرد کننده، از خفگی دستگاه جلوگیری می کند و در همین حال باعث می شود سنگ شکن فکی راندمان مناسبی داشته باشد.
همچنین توانایی سرند گریزلی در تفکیک و دسته بندی مواد و سنگ دانه های بزرگتر در بازه 20 میلیمتری تا 300 میلیمتری منحصر به فرد می باشد. دستگاه سرند گریزلی دارای یک شبکه V شکل می باشد که خاصیت ضد سایش دارد. این شبکه به منظور هدایت مواد و دانه بندی آن ها طراحی و ساخته شده است. همچنین این شبکه دارای قابلیت تعویض می باشد که باعث محافظت از دستگاه و افزایش طول عمر آن می گردد. روتور این دستگاه سرند نیز دارای شفتی فولادی می باشد که استحکام بسیار بالایی دارد و همین طور رولبرینگ های آن دارای قابلیت سرویس و تعمیر آسان می باشند و به این ترتیب در صورت بروز مشکل و خرابی دستگاه به راحتی قابل تعمیر میباشد. دامنه ارتعاش سیستم سرند گریزلی نیز دارای قابلیت تنظیم و کنترل توسط اپراتور را دارا می باشد.
یک دستگاه سرند گریزلی شامل میله هایی می باشد که به طور موازی نسبت به هم و در فواصل معین و ثابتی قرار گرفته اند. میله های این دستگاه جداکننده بر روی یک چارچوب مناسب قرار دارند. این میله ها به گونه ای عمل می کنند که از گیر کردن مواد و خفه کردن دستگاه جلوگیری شود. این ویژگی سرند گریزلی را می توان به عنوان اصلی ترین دلیل و با اهمیت ترین دلیل برای استفاده از این سرند به جای انواع دیگر سرندها و به خصوص سرند لرزشی ساده در ابتدای خط تولید دانست. در واقع دستگاه سرند گریزلی جهت جداسازی و غربال سنگ دانه های بزرگ و رساندن آنها به دستگاه سنگ شکن فکی طراحی و ساخته شده است.
با نصب این نوع سرند گریزلی پیش از دستگاه سنگ شکن فکی و به صورت متوالی، در واقع گرد و خاک موجود در مواد ورودی و مواد زائد سنگریزه هایی که در این ترکیب ورودی موجود می باشند اما نیازی به خرد شدن در سنگ شکن فکی ندارند، از قسمت پنجه های سرند گریزلی زد شده و خارج می شوند. به این ترتیب فقط سنگدانه های درشت تر می توانند وارد سنگ شکن فکی گردند. این فرایند در سرند گریزلی باعث میشود که راندمان و بهره وری در سنگ شکن فکی افزایش یابد چون سنگ ریزه ها و مواد زائد برای عملیات خرد کردن سنگ های اصلی مزاحمتی ایجاد نخواهند کرد.
بدون دیدگاه