داکتینگ چیست؟ کانال انتقال هوا و یا غبارگیر

داکتینگ چیست؟

اساساً به فرآیند و سیستم کانال کشی(داکت کشی) صنعتی در کارخانجات و خطوط تولید داکتینگ (Ducting) گفته میشود. از جمله مشکلات کارخانجات و صنایع مختلف انتقال مواد آلاینده نظیر سیالات (گازها و مایعات)، مواد پودری شناور (Fluidized) و مایعات مختلف و یا غبار ناشی از خطوط تولید به خارج از سیستم تولید می باشد. برای انتقال این غبارآلات و مواد سیال از محل های تولید غبار به غبارگیر و از غبارگیر به فن، از کانال های هوا یا داکت استفاده می شود. همچنین از داکت برای انتقال هوای گرم کوره به خشک کن و انتقال هوای مطبوع کهت تهویه نیز استفاده می شود. داکت ها اغلب از فلز (فولاد ضد سایش) با گرید های مختلف نظیر هاردوکس، کوارد، دلیدور و … و با مقاطع دایره ای، مستطیلی و یا مربعی شکل ساخته می شوند و ضخامت بدنه آنها نیز می تواند از کمتر از یک ملیمتر تا چند سانتیمتر باشد.

داکت ها اغلب از فلز ساخته میشوند و دارای مقاطع دایره ایی، مستطیل و یا مربعی شکل هستند. داکت ها یکی از الزامات و اجزا حیاتی در کلیه صنایع می باشند. محاسبه دقیق قطر لوله ها، شعاع گردش در زانویی ها و تبدیل ها، سرعت حرکت هوا و مواد همراه آن و همچنین در مراحل ساخت نیز گسترش دقیق ورق های نقاط برخورد و تهیه نقشه ها با در نظر گرفتن سایر تجیهزات و سازه های موجود از اهمیت بالایی برخوردار است، که این امر در نهایت باعث عملکرد صحیح این سیستم می شود و بهره وری کارخانجات و صنایع تولیدی را افزایش داده و هزینه های آنها را کاهش می دهد.

داکت ها به دو روش کاربرد دارند:

  • داکت های صنعتی
  • داکت های غبارگیر ( پایگینگ غبارگیرها )
ساخت کانال انتقال هوا و یا غبارگیر
ساخت کانال انتقال هوا و یا غبارگیر

داکت های صنعتی:

همانطوریکه ذکر شد، در اکثریت کارخانجات و صنایع مختلف جهت انتقال سیالات ( گازها و مایعات ) از داکت ها و کانال های انتقال استفاده می شود. این سیالات می توانند بخار، مواد پودری شناور (fluidized) و مایعات مختلف و یا غبار ناشی از خطوط تولید باشد. داکت یا کانال هوا به منظور رساندن و یا خارج نمودن هوا در مکان های مختلف وبه ویژه صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این جریان هوا متشکل از هوای ورودی، هوای برگشت و هوای خروجی است. به عبارتی کانال ها، روشی جهت اطمینان از کیفیت قابل قبول هوای داخل ساختمان و آسایش حرارتی هستند. از این رو به سیستم های داکت اغلب کانال کشی می گویند. طراحی داکتینگ متشکل از نقشه کشی یا جانمایی، بهینه سازی، سایزینگ، اجرا و پیاده کردن افت فشار در سیستم های داکت می‌باشد.

داکت ها از بخش های الزامی اکثر صنایع می‌باشند و جهت کارایی نیازمند محاسبات دقیقی در طراحی می‌باشند. این محاسبات از قطر و شکل مقطع لوله ها و کانالها گرفته تا شعاع های گردش در زانویی ها و تبدیل ها را شامل می‌شود. در مراحل ساخت نیز گسترش دقیق ورق های نقاط برخورد و تهیه نقشه ها با در نظر گرفتن سایر تجیهزات و سازه های موجود از اهمیت بالایی برخوردار است.

عملیات داکتینگ در صنایع مختلفی همچون صنعت فولاد، کارخانه های گندله سازی، تولید کنسانتره، صنعت سیمان، صنعت شیشه و فروسیلیس، آهک و گچ ، مس ، کارخانه آسفالت ، صنایع غذایی ، قند ، تخلیه و بارگیری کشتی، معادن، صنایع بازیافت زباله ، صنایع کاغذ سازی، صنایع نفت و پتروشیمی، نمک، پتروشیمی ها و پالایشگاه ها و … استفاده می‌شود.

داکت های غبارگیر ( پایگینگ غبارگیرها )

نوعی از داکت هایی که تولید می‌شوند داکت های غبار گیر هستند که جهت انتقال غبار از محل تولید و از کانال هایی استفاده می‌شود که به آن اصطلاحاً پایپینگ غبارگیر نیز گفته می‌شود. یکی از نکات مهم در طراحی این نوع از داکت ها ، محاسبه و تامین سرعت هوا در این کانال هاست. در صورتی که سرعت جریان سیال در داکت کم باشد احتمال ته نشین شدن مواد و غبار وجود دارد. همچنین در صورتی که سرعت جریان سیال ( هوا ) زیاد باشد، موجب سرعت بخشیدن سایش و از بین رفتن بدنه داکت می‌گردد. هرچند برای جلوگیری از این نوع آسیب، بدنه این داکتها را از فولاد ضد سایش می‌سازند.

برای مثال در داکتینگ انتقال غبار نقاط مختلف در یک کارخانه سیمان به بگ فیلتر و سپس به فن (ایمپلر) و از فن به استک؛ سرعت جریان هوا به حدود 20 متر بر ثانیه می رسد. همچنین در دپارتمانهایی که غبار ساینده است؛ داخل داکت توسط ملات دنزیت پوشش داده می‌شود. این سرعت توسط فشار ناشی ایمپلر (پروانه ) فن های صنعتی تامین می‌گردد.

ساخت-داکتینگ

متریال بدنه داکت ها

در مواردی که دمای سیال و گاز عبوری از داکتها زیاد بوده و همچنین دارای مواد ساینده باشند ، داکت ها و کانال ها را از فولادهای ضد سایش می‌سازند. این فولادها از گریدهای مختلفی و در برندهایی نظیر هاردوکس ، کوارد ، دلیدور و… ساخته می‌شوند. ضخامت بدنه داکتها نیز از میتواند از کمتر از یک میلیمتر تا چند سانتیمتر باشد.

اتصال داکت ها

اتصالات داکتینگ

جهتِ اتصال، استحکام، پایداری و کاهشِ لرزه کانال در نقطه‌ی اتصال به کانالِ دیگر از رابطی بنامِ فلنج کانال استفاده می‌شود.  بنابرین مقطع و ساختارِ اصلیِ کانالِ هوا که ممکن است چهارگوش یا گِرد باشد، فلنج داکت نیز به دو صورتِ چهارگوش و گرد تولید و عرضه می‌شود.  شرکت تجهیز توسعه تارتن، در زمینه تولیدِ انواعِ فلنج داکت و بست (ساپورت) فعالیت چشمگیری داشته است.

جهت اتصال در داکت ها علاوه بر استفاده از فلنج ها، می‌توان از سیستم هایی نظیر اکسپنشن جوینت ( اکسپنشن جوینت پارچه ایی و اکسپنشن جوینت فلزی ) نیز در اتصالات بهره گرفته می‌شود. اکسپنشن جوینت ها در واقع نوعی از اتصال می‌باشد که خاصیت ارتجاعی و کشسانی دارند. و در انواع مختلفی نظیر آکاردونی طراحی می شوند که این قابلیت ارتجاعی آنها باعث بهبود عملکرد در انبساط و انقباض و یا لرزش های ناشی از فرآیند تولید می‌گردند.

شرکت تجهیز توسعه تارتن سازنده داکت های صنعتی کانال های انتقال هوا و غبار گیر
شرکت تجهیز توسعه تارتن سازنده داکت های صنعتی کانال های انتقال هوا و غبار گیر

شرکت تجهیز توسعه تارتن با دارا بودن تجهیزات کامل خط تولید و امکانات زیرساختی مجهز و با در اختیار داشتن نیروهای مجرب  و با داشتن دانش و تخصص کافی در زمینه طراحی و ساخت انواع سیستم های داکتینگ صنعتی در صنایع مختلف از جمله تجربه ساخت در کارخانجات سیمان، فولاد و فروسیلیس آماده هرگونه همکاری و همفکری با صنایع و معادن مختلف می‌باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید